Monday, 4 June 2018

Nak Sambung Master!!?



Assalamualaikum dan salam 19 Ramadan 1439 Hijriyah!



Ffffuuhhhh! Lamanya sis tak meng-update. Memandangkan dah berbulan2 ni asek kering je idea, akhirnyaaa hari ini tercetuslah lagi satu penambahan entri baru dan buat julung kalinya bagi tahun 2018 😵


Haa, mesti *kebanyakan korang yg baru graduate tahun lepas and bakal graduate tahun ni tengah dilemma kan?? Eh kebanyakan ke? Oklah oklah, pembetulan. *sesetengah.


Apa citer aku ni?? Graduate tahun lepas.. end up sambung master. Tak dapat keje ke?? Tak dapat keje lettewww.. Konfem dayah tak dapat mana2 offer keje ni 😏 kikiki.


I tak kisah lah org nak kata apa kenapa iols nak sambung master sgt.. To be honest, I had gone to 5 interview sessions. The results : 3 dapat. 2 lagi cam biasalah jawapannya.


Aku takde nak citer sgt pasal job iv ke, tips ke utk entri kali ni. Tapi, the reason why aku tolak bukan sbb totally gaji rendah sgt. Tapi adalah jugak one of the offers bagi gaji around RM1.5k gaji bersih utk starting and 3 months probation. After that, baru increase gaji kalau guwe perform. Tak termasuk OT dan potongan KWSP, PERKESO. Utk company ni aku tolak, sbb jauh and aku dah buat kira2 segala kos dan aku takde transport. Time ni aku tak pikir jauh and buat keputusan melulu je, sbb ada komitmen yg lebih penting.


Untuk lagi 2 companies tu, gaji ok, position as chemist, but dapat offer in the wrong time. First offer masa aku tengah intern and company tu mmg nak immediate chemist masuk sbb chemist lama nk bersara. Next offer masa aku dah sambung master and aku reject sbb aku dah janji dgn Dr yg aku dah stop cari keje until aku graduate tahun depan 😆 inshaaAllah amin.. 


So begitulah kisah ku serba sedikit. Enough about that. So, pasal master ni, actually aku mmg right after degree dah plan nak smbung master sbb aku rasa aku too young too dumb to realise 😂😂😂


Masa aku gi iv pun hati salu je dok fikir nak sambung master sbbnya nak deeper knowledge especially dari segi scientific instruments and aku rasa knowledge aku time degree tak banyak mana pun and aku rasa mcm perasan muda 😁. 22 tahun muda apa 😆. Alasan kukuh bukan?? Plus, niat utama aku keje pun sbb nak duit je (masa tu jelah). Tapi disebabkan aku pikir instruments skill masa degree tak byk mana pun and byk theories, principles aku tak berapa nak strong sgt, end up, aku rasa aku dah buat pilihan terbaik kot skrg ni. Hopefully, inshaaAllah 😇


Bagi aku, to those yg nak sambung master sbb dia mmg nak smbung, inshaaAllah takde masalah kot utk survive. Tapi kalau nk smbung belajar sbb tak dpt keje, itu 50-50. Sbb adalah beberapa kes sebelum ni, buat master sbb tak dpt keje. End up diorang takde passion pun nak smbung. Buat master pun acuh tak acuh. Tapi aku takleh nak kata lebih2. Kdg2 diorang ni lebih bermotivasi utk buat yg terbaik. 



So, bfore korang nak smbung master, buat perkara2 ni dulu :

1) Fikir masak2 kenapa korang nak sambung? Listkan. Tanya pendapat org2 sekeliling. Mana yg baik tu amek. Kalau ada yg dok hasut suruh hang sambung, tp hang tak minat pun, jgnlah paksa diri weii. Masa depan hang ni. Pikiaq leklok.

2) Apa pros and cons yg korang akan dapat bila sambung belajar? Listkan.

3) Korang nak sambung master by research/coursework/mix mode? Pilih salah satu dan sebab apa?

4) Sambung bidang yg sama atau bidang lain? Kenapa? 

5) Kalau bidang yg sama, nak fokuskan ke arah mana? Mcm cth degree sains kimia. Master fokus ke arah kimia organik ke, kimia organologam ke, kimia analisis ke. Haa camtulah.

6) Dah jumpa lecturer yg korang berkenan? Performance pensyarah tu ok tak? Cuba tengok paper pensyarah berkenaan yg pernah di-publish?

7) Korang kena propose tajuk and proposal sendiri atau handle master project pensyarah tersebut? Korang minat tak? Cubalah baca dulu paper(s) yg berkaitan dgn projek pensyarah yg korang pilih tu.

8) Kewangan belajar korang nak dapat mana? Elaun dari pensyarah/universiti? Duit sendiri?



Decision utk smbung master ni bukan decision yg meluluuu nohhhh. Aku pun amek masa berbulan2 kot. Jadi, istikharah dan berdoalah byk2. Jgn give up cari keje kalau betul2 nak keje. And jgn give up buat master kalau dah smbung master tu (cakap diri sendiri 😆). Biasalah adat belajar nak. Perasaan give up tu kdg2 dtg jugak bila time takde idea nak draft ayat thesis, chemicals tak sampei2, tggu PO dari pihak universiti yg lembobZz tu 😪 dan sebagainya. 


Yang nk smbung tu ready2 kan lah mental tu 😀 ok lah, sis rasa tu je nk ngobrong harini. Selamat maju jaya! Doakan sis dapat siapkan master by research secepat mungkin and boleh graduate tahun depan. Amin!! 😍😎


Terima kasih sbb mengamalkan peribahasa membaca jambatan ilmu utk entriku kali ini. Kikiki. Ikhlas dari student master UPM yg masih terawang-awangan dan bercita-cita utk menjadi The Flash kali ini supaya pantas seperti kilat melakukan kerja dan bukannya lembab spt dulu mcm Sloth dalam citer Zootopia. Okbai.


Image result for sloth zootopia
Ini Sloth a.k.a aku masa dulu dan mungkin sekarang??!!😛


Image result for the flash running
Dan ini boyfriend I. Eh. Ni The Flash a.k.a aku skrg dan mungkin in the future??!! 😰😗


Image result for the flash sloth
Dan ini pulak???! The Flash Sloth?? (Rolled eyes pls) 😂 LOL.


Ni??? Penutup segala penutup, inject madu kelulut. Nak beli??



💃💃💃💃💃
(Errbody dance now cz it ends now)


No comments:

Post a Comment