Friday, 8 July 2016

Cara nak delete blog lama bagi yang lupa email id & password




Hello virtual reader!



I know caption kat atas tu cliche sangat. Well, apa2 pun hari ni dah masuk syawal ke 3! Alhamdulillah.. 


Ok, actually aku nak cerita dekat korang mcm mana nk delete blog je. I know delete blog tu kekacang buncit jee. Godek2 area setting tu jumpa lah nnti. I know I know :P


Tapi, delete blog takkan jadi senang kekacang buncitttt kalau tak ingat email id and password! Oklah, aku cerita based on pengalaman aku ok. Stay tuned! Baca smpai habis tau (ada ke reader ni?)


Kalau korang perasan lah kan, last time aku ada TERmeroyan! (ter ke? haha click sini) pasal blog lama aku. Kalau korang baca kat situ, aku ada meroyan pasal mcm mana nk delete blog!



Al-kisahnya begini....


Ada satu hari, time tu aku baru lepas sahur. Sementara nk tggu subuh tu saja je gedik2 nk type nama sendiri dkt hincikkk google. And suddenly aku terjumpa blog zaman tok kadok tahun 2010 (time PMR)! Kepala howtaksss dierrr. 6 tahun lepas kot! 



Aku mmg tk ingat lgsung pasal kewujudan blog aku tu. Zaman2 terkesima dgn justin bieber. Ko tengok ni....



penuh kesakaian.


Lpstu aku bukak lah blog lama aku tu. MashaaAllah weh penuh dgn cerita budak hingusan yg obses dgn retis. Memalukan sungguh bila aku baca blog aku tu. Gigih weh aku nk login balik account blog lama aku tu. Aku mmg nak delete gila2! 










TAPI MENGHAMPAKAN......






Mmg hampa sangat weh bila aku try login banyak kali but still tak boleh. Yelah mmg lah tak boleh, sbbnya aku mmg tak ingat langsung apa email id and password aku. Padan muka aku..


Ada gak lah aku google2 cara nk delete blog bg org yg tak ingat langsung email id and password. Aku carik yg org melayu punya tips cmne nk delete blog. Tp, menghampakan jugak sbb aku tk jumpa! Mungkin aku je kot the only org melayu yg mengalami situasi begini.. Sobssss


So aku carik versi omputeh punyerr. Ada gak lah aku baca komen2 org yg kononnya nk nolong org cmne nk delete blog. Tp sebelum diorang nk nolongg kena perli dulu sbb sape suruh tak ingat email id and password kenzzz!


Lpstu ada expert yg pro selok belok google suggest utk guna google wizard. Aku dah try google wizard (sila click!) ni pun still tak boleh. Dia kata dia dah sent password account blog dkt email yahoo. Tp, aku pun tak tahu which email yahoo yg dia hntr. Sbb time sekolah menengah byk gak aku create email utk benda2 tk penting kononnya nk menyamar jd stalker terhebat. Zaman tu mana ada gadjet sangat weh. Time tu gadjet paling hot yg org dok tergila2 kan pun blackberry. Tempat chat paling hot pun guna Yahoo Messenger (YM). Nk video call guna Skype. Generasi skrg ni tak dapat lah kot nk merasa old things ni.


Ok, back to the topic. Lps aku dah try banyak kali nk recover account blog lama tu, aku pun give up seminggu dengan harapan sel2 otak aku berhubung dgn cepat supaya aku pun dapat melupuskan blog hingusan tu dgn cepat! Tp, masih menghampakan weh... Sel2 otak aku tak boleh nk recall benda 6 tahun lepas punya. Mmg lah kan! Susah nk ingat benda tu sbb tak penting sgt pun. Buat blog saja2 je utk jdkan tempat membebel, meluahkan perasaan sorang2. Malas nak menulis, kita menaip lah kan.. Member2 dulu pun dok tergilakan dunia blog. Aku pun terjebak sekali!


Ok, back to the topic again. Until this one fine day! Aku bertemu solusi. Alhamdulillah sangat! Doa dlm bulan Ramadhan kan mudah sangat Allah nk kabulkan :D (this situation was happened during fasting month in 2016). Sbb aku rasa blog lama aku tu mmg memalukan diri aku sangat. Haha smpai aku pi mengadu dekat google forum. Ko tengok ni apa yg aku adukan...




Time ni mmg aku serabut sgt dah sbb aku nak sangat delete blog lama tu T_T dalam hati aku mmg berharap ada lah someone yg boleh tolong aku especially from google teams. Tak sampai 10 minit tetiba dah dapat reply from expert. Ms. Drasby! Aku mula2 mcm tak percaya sgt dkt Ms. Drasby ni. Kot dia tipu aku ke kan. Haha! Part I feel like crying tu paling takleh blaaa! Tp, serious do.. Aku mmg nak nangis gila sbb yg tu je alternatif terakhir aku.


And then, Ms. Drasby tu ada bg link (sila click) dekat aku. And aku pun click. Aku baca ajelah semua yg tertera kat situ. Until aku reach this part. Ko tengok ni...



Have you tried to recover your account? Aku jawab YES. So nnti, kena fill in benda alah ni puleksss.. Ko tengok ni pulak ye...



Okay, dah smpai part ni, sila isi dengan penuh kejujuran tau! (only applicable bila kita dah try to recover our account, google boleh detect usaha kita nk recover account kita tu). Yang part Attach a copy of your official government ID mmg kena masukkan IC kita. Aku mula2 refuse gak nk masukkan IC aku. Tp aku fikir positif je (bulan Ramadhan syaitonirojim takde utk hasut benda negatif haha!).


Time tu aku ada gak risau kalau dia buat pape ke dgn IC aku kan. Tp aku fikir kalau dia nk buat apa2 dgn IC aku pun mmg org dah tahu pun. I mean, IC kita ni byk kegunaan utk benda2 penting. Mmg husnuzon je time tu. So aku snap je IC aku tu. Tp aku snap part nama and no. kad pengenalan je. Alamat rumah and gmbr aku tk snap sekali. Means aku tak snap full lah, aku snap half. Baca bismillah banyak2 then aku sent. Google kata, dia akan inform aku semula kalau ada apa2 pertanyaan or info through current email.










TUP.... TUPPPPP....











Alhamdulillah! Akhirnya, berjaya jugak aku menghapuskan lumat2 blog hingusan aku tu. Tengok ni...




TADAAAAA!!


Akhirnya, google teams telah membantu ku dgn jayanya! Walaupun aku rasa post kali ni agak noob dan cliche, tp aku rasa benda ni berguna! Mungkin utk rujukan aku masa hadapan pulak. Takut lupa T_T 


Tq sangat2 dekat Ms. Drasby, those yg leave the comments in google forums & google teams for the help. Walaupun benda ni nmpak mcm simple, tp aib budak hingusan. Maluuuuu! :'( 


Utk yg first time nk delete blog & mmg tak ingat langsung email id and password boleh lah follow cara ni. Kalau ada masalah boleh leave comment okay! 


Thank you for reading!



P/s : Bermula awal tahun 2017, cara ini sudah tidak valid. Sila direct click ke latest post saya Latest Update : Cara delete blog lama bagi yang lupa id & password. Terima kasih


49 comments:

  1. biasanya berapa lama dia ambil masa nak delete? and macam mana nak tahu dia da dlete..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau based on experience saya, dalam masa 2 hari. nnti dia akan inform dkt current email kita. nnti cek email. lpstu try google balik blog lama tu utk cek whether dah delete ke belum :)

      Delete
  2. Salam, saya ada masalah yang sama.. terima kasih ya bagi info.sy baru cuba step tu. tgh tunggu emel pengesahan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam, nak tanya berjaya tak? Kalau tangkap gamba ic tu nak kena tangkap sekali cip? Thanks

      Delete
    2. wasalam aisyah. jadi, berjaya tak awak delete?

      Delete
    3. Wasalam lola, kalau ikutkan saya punya blog lama tu berjaya delete. saya tak snap sekali dengan cip. saya hanya snap full name saya dan no ic. tp 4 nombor ic di belakang saya tak snap skali. maksudnya separuh jelah saya snap. tak snap full.

      Delete
    4. Hantar 2 file pic ic ke? Sebab cip tak di snap kan...
      no ic di atas, lepastu ada cip then baru ada nama penuh (ic)

      Delete
    5. Oh haah kan. Sbb masa saya snap tu, saya guna ic lama. Ic lama cip dia belah kanan sbbtu saya tak snap skali dgn cip. nnti kalau awak snap conteng2 lah sikit. or tutup cip tu pakai tgn ke.

      Delete
  3. thanks dear, sy ada masalah yg sama, dah mcam diary dah bila baca blog lama tu. sis okay lagi cerita pasal artis, sy ni blog da macam diary harian dah haha

    ReplyDelete
  4. yeahhh saya dah cuba and alhamdulillah dah padam dh blog tu. hahaha thanks sbb share post ni. it really helps me.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wahhhh hehehee alhamdulillah! :D most welcome :)

      Delete
    2. Boleh ajar tak cemana nak delete? Sampai sekarang tak berjaya.

      Delete
    3. Maaf. Saya rasa lepas dari bulan Feb 2017, google dah perketatkan security dan cara saya delete blog ni dah tak valid. Maaf sekali lagi

      Delete
  5. Baru mencuba. Harap2 menjadi . Nak nangis rasa baca blog 7 tahun lepas. Thank u for this sharing

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihi, okayyy! All the best :D kalau berjaya leave comment tau :P

      Delete
  6. bru try, thanks a lots sis, hopefully la success.. debor lak...nk sgt delete blog lmaa tu..

    ReplyDelete
  7. tq sesangat ! sangat2 membantu !
    akhirnya setelah lama cari cara untuk pdam blog lama..
    akhirnya berjaya :)
    terima kasih sesangat :)

    ReplyDelete
  8. someone help me to dlete my blog..

    ReplyDelete
  9. baru bce komen . sy hntar ic with cips also the last 4 digits . allahu risau pulak .. nak sangat2 dlete blog dulu

    ReplyDelete
    Replies
    1. blog awk da boleh delete??

      Delete
  10. salam...siapa yang dah berjaya delete boleh ajarkan saya tak..saya dah buat,,tapi stil x lepas..please contac me please 0179009848

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maaf. Saya rasa mulai dari bulan Feb 2017, google dah perketatkan security dan cara delete blog mcm dalam entry ni dah tak valid. Maaf sekali lagi

      Delete
  11. takleh nak buka yang sis suh link....please bantu sy...se nk delete my blog

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maaf. Saya rasa mulai dari bulan Feb 2017, google dah perketatkan security dan cara delete blog mcm dalam entry ni dah tak valid. Maaf sekali lagi

      Delete
  12. tolong delete kan utk sy..hmmm da try buat..tp tak boleh pun

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maaf. Saya rasa mulai dari bulan Feb 2017, google dah perketatkan security dan cara delete blog mcm dalam entry ni dah tak valid. Maaf sekali lagi

      Delete
  13. tolong buat kan utk sy... da try tp tak boleh pun

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maaf. Saya rasa mulai dari bulan Feb 2017, google dah perketatkan security dan cara delete blog mcm dalam entry ni dah tak valid. Maaf sekali lagi

      Delete
  14. thank you so much your blog very help me :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. macam mne ye cara..boleh ajar..saya kurang faham

      Delete
    2. boleh bantu saya mcm mne saya kurang fhm

      Delete
    3. Nurul Syaamizan : Maaf. Saya rasa mulai dari bulan Feb 2017, google dah perketatkan security dan cara delete blog mcm dalam entry ni dah tak valid. Maaf sekali lagi

      Delete
  15. hahha nak dlete juga blog lama tu ada gambar haaa tapi tak ingat apa id n password lama tu kuikui

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maaf. Saya rasa mulai dari bulan Feb 2017, google dah perketatkan security dan cara delete blog mcm dalam entry ni dah tak valid. Maaf sekali lagi

      Delete
  16. Help me. Tak jumpa pun macam tu :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maaf. Saya rasa mulai dari bulan Feb 2017, google dah perketatkan security dan cara delete blog mcm dalam entry ni dah tak valid. Maaf sekali lagi

      Delete
  17. Saya tak dapat cari yang sis suruh cari tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maaf. Saya rasa mulai dari bulan Feb 2017, google dah perketatkan security dan cara delete blog mcm dalam entry ni dah tak valid. Maaf sekali lagi

      Delete
  18. tolongg sya nkk tnya..lpas masuk link tuu..nak click apa ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maaf. Saya rasa mulai dari bulan Feb 2017, google dah perketatkan security dan cara delete blog mcm dalam entry ni dah tak valid. Maaf sekali lagi

      Delete
  19. hai sis tlg ajr sy .. xdpt click link yg sis bgi .. bole sis tlg buat kn?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maaf. Saya rasa mulai dari bulan Feb 2017, google dah perketatkan security dan cara delete blog mcm dalam entry ni dah tak valid. Maaf sekali lagi

      Delete
  20. sis macam mana nak buang blog ye , sbb sy tak berapa faham yang part first tu? nak click apa ye ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maaf. Saya rasa mulai dari bulan Feb 2017, google dah perketatkan security dan cara delete blog mcm dalam entry ni dah tak valid. Maaf sekali lagi

      Delete
  21. saya dah buat tapi tk reti tk menjadi laa someone help meeee :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maaf. Saya rasa mulai dari bulan Feb 2017, google dah perketatkan security dan cara delete blog mcm dalam entry ni dah tak valid. Maaf sekali lagi

      Delete
  22. assalam, awak. saya dah cuba klik link awak bagi tu, tapi saya tak faham dan tak tahu nak ke mana sterusnya.. sy nak sgt2 delete blog lama sy. harap dpt sangat2 tolong. sewaktu tu sy freehair, skrg sy sudah berhijab, sy harap sgt boleh delete :'(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maaf. Saya rasa mulai dari bulan Feb 2017, google dah perketatkan security dan cara delete blog mcm dalam entry ni dah tak valid. Maaf sekali lagi

      Delete